Marktinformatie

De bedreiging voor traditionele kantoormeubelfabrikanten en dealers wordt steeds groter.

(8) Reacties
 1. Tom van den Berg schreef:

  Interessant artikel!

  Onder de noemer “verkoopgericht internet” zal Klöber rond week 26 live gaan met een geheel nieuwe website, die, naast de gebruikelijke info die op een website te vinden is, uitgevoerd zal zijn met een online stoelconfigurator, waar eindgebruikers zich on-line kunnen laten adviseren, een stoel naar hun wensen kunnen configureren, een offerte kunnen genereren en vervolgens on-line bij geselecteerde Klöber dealers kunnen bestellen. Rechtstreeks contact tussen eindgebruiker en fabrikant, maar verkoop via de vakhandel.
  We hopen hier een win-win situatie te creeren:
  voor Klöber: contact met nieuwe klanten en meer stoelen verkopen.
  voor de vakhandel: order voor een zitmeubel van een nieuwe klant die daarnaast wellicht ook een tafel, kast of ander inrichtingselement nodig heeft.

 2. Bastiaan brouns schreef:

  Prima verhaal Frans en een goede analyse. De vraag is niet OF dit gaat gebeuren maar WANNEER. Wij zijn ervan overtuigd dat het niet heel lang meer gaat duren. De druk neemt vanaf alle kanten toe zoals jij goed beschrijft. De Lange Staart van de kantoormeubelindustrie komt in zicht | http://wp.me/p11eVt-1MY.

  Het lijkt een beetje op het Nederlands elftal: de wereld is veranderd, andere teams zijn beter geworden en spelen het spelletje anders maar toch houden wij vast aan datgene wat vroeger wel werkte.

 3. Yvonne schreef:

  Hoi Frans,
  Ik ben het helemaal eens met jouw analyse. Iedereen binnen de B2B-markt die denkt dat hij het internet buiten de deur kan houden, moet nog maar eens goed nadenken.
  In 2000 was ik op een nieuwjaarsbijeenkomst van een drukkerij, waar de directeur in zijn speech met grote overtuiging vertelde dat het online allemaal niet zo’n vaart liep. ‘Amazon? Nee, dat wordt nooit wat.’, zei hij. De drukkerij is inmiddels failliet, en hoe het met Amazon is, weten we allemaal. Online is niet te stuiten, maar heeft zeker ook beperkingen.

  Distributeurs en resellers zullen echt goed na moeten gaan denken over hun rol. Als distributeurs meer willen zijn dan alleen een voorraadschuur vanwaaruit producten worden verstuurd, dan moeten ze meer bieden dan nu.
  Resellers kunnen zeker nog een rol spelen als ze onafhankelijk deskundige worden. Bijvoorbeeld als expert op het gebied van flexibel werken, C2C, of meubilair voor zorginstellingen. Dus meer bieden dan het plaatsen van proefopstellingen.

  Resellers kunnen het volgens mij nog redden als ze beseffen dat hun waarde ligt in het menselijk concact en hun expertise. Ze moeten bruggenbouwers worden in plaats van doorgeefluikjes. En het internet? Dat moeten ze omarmen en in hun voordeel laten werken.

 4. Ben Splinter schreef:

  Een supersnelle ontwikkeling en wie wacht loopt achteruit, waarvan we allemaal weten wat dat betekend…ook BS Workspace Solutions (zzp) heeft de samenwerking in een netwerk-webshop opgezocht, waarbij de aangeboden producten nog steeds ook via b2b verhandeld kunnen worden. Als de klant toch wenst te “ruiken, voelen en proeven”…nou dan komen we dat ter plaatse toelichten, op proef zetten of in de showroom van de importeur/ fabrikant tonen! Wil de klant via de webshop kopen dan merken we dat ook!! Daar zijn goede commerciële afspraken over te maken. Maw iedereen blij..,de “webshop”-klant, de webshophouder/ fabrikant/importeur en de aangesloten dealer!

 5. peter schreef:

  Ik denk dat we aan een paar wezenlijke kenmerken van onze branche voorbijgaan. Steeds kleinere orders gaan als “customer specials” de deur uit. Repeat orders kun je daarna wel online afhandelen. Eerste orders, in vrijwel alle gevallen de bulk van de omzet, zijn niet via internet (middels voorhanden zijnde, cq mij bekende, technieken) te realiseren. Belangrijk daarbij is vaak dat diverse afdelingen niet alleen een mening hebben(en kunnen ventileren) over het aan te schaffen meubilair maar ook diverse eisen en wensen die elkaar overlappen, tegenspreken en zorgen voor interne discussies die, vaak, pas na beoordeling van de proefplaatsing tot definitieve conclusies leiden. De “lange staart” in welke industrie dan ook bestaat vrijwel alleen voor generieke en standaard producten. Customer specials hebben invloed op, noch relatie met dit verschijnsel.
  De reden voor het aanschaffen van kantoormeubilair is ook een belangrijk argument vóór of tegen internetverkoop. Als puur ter vervanging cq ter verfraaiing tot koop wordt overgegaan is internet een uitstekend alternatief. Als met de nieuwe inrichting tevens kostenbesparing, efficiencyverbetering, solide ‘return-on-investment’ calculaties op basis van verhoogde output van medewerkers etc. wordt nagestreefd dan zou ik graag het computermodel zien dat dit allemaal faciliteert. Kort en goed. Voor een deel van onze markt zal online aankopen zeker een vlucht nemen. Voor een ander, groot, deel van de markt zal dit zeker voorlopig nog niet gelden. Niet omdat we niet meewillen met de moderne wereld maar omdat de moderne wereld dit niet ondersteunen kan.

  Peter Veer
  GispenGroup BV

 6. Frans Sijtsma schreef:

  Dank voor je reactie Peter,

  In je post lees ik een aantal bezwaren tegen internetverkoop. Die kan ik grotendeels volgen, maar heb daar wel een andere mening over (dit wordt een lange reactie 🙂 ).
  Kort samengevat stel je het volgende:

  – Veel orders zijn ‘customer specials’/ maatwerk en dus niet geschikt voor online verkoop.
  – Indien men meer wil dan alleen een werkplek kopen, in de vorm van efficiencyverbetering e.d., dan is online verkoop onmogelijk vanwege gebrek aan adviesfunctie.

  Om met het tweede te beginnen:
  De adviesfunctie in specifieke klantomgevingen is niet online te realiseren. Eens. Echter wordt die adviesfunctie meer en meer overgenomen door adviseurs die geen binding hebben met de leverancier van het meubilair. Advies behelst, zeker sinds de opkomst van HNW, meer en meer een organisatie- en cultuuradvies. De vraag is überhaupt of de kantoorinrichter op termijn dan de aangewezen adviseur is.

  Als ik Boeuf Bourguignon wil maken dan vraag ik niet de slager om voor mij het recept uit te schrijven. Ik vraag het een kok, en koop wat ik nodig heb bij de slager die dat kan leveren.
  Zo zal het ook met kantoorinrichting gaan. Een merkonafhankelijk adviseur bepaalt de inrichting en ik koop het bij de, in mijn ogen, beste leverancier. Online of Offline. De adviesfunctie bij aanbestedingen is toch ook al vrijwel komen te vervallen?

  De adviesfunctie verschuift dus van de merkgebonden inrichter naar de ongebonden adviseur die een breder veld overziet in de organisatie. Daarmee wordt de inrichter meer en meer een productenleverancier die zich minder met aanvullende diensten kan onderscheiden t.o.v. internet.

  Met betrekking tot je eerste punt:
  Natuurlijk is er maatwerk. Ik ken de situatie bij Gispen niet maar het overgrote deel van custom-made is gebaseerd op bestaande productmodules. Een stoel wordt niet klantspecifiek van de grond af aan ontworpen. Ook een bureau niet, en ook een kast niet.
  Die worden samengesteld aan de hand van een keus uit bijvoorbeeld 23 standaard frames, 40 standaard bureaubladvormen en 80 standaard afwerkingen.

  Als die modules binnen Gispen of een andere producent te combineren zijn tot een klantspecifiek product, dan kan dat ook online.
  Zie bijvoorbeeld de preview van de Klöber stoelenshop van gisteren.

  Tenslotte:
  Het feit dat een koop online gedaan kan worden, betekent niet dat dat ook altijd gebeurt. Het is niet of/of, maar en/en. In mijn situatie wordt 50% van de omzet online gerealiseerd, en de andere 50% nog gewoon door aanvragen die via de webshop binnenkomen. In dat geval fungeert de webshop als leadgenerator.

  Natuurlijk zal er altijd een markt blijven voor de inrichter zonder online kanaal. Ik denk alleen dat op redelijk korte termijn zo’n 30-40% van de verkoop (aanbestedingen buiten beschouwingen gelaten) online plaats zal vinden.

 7. Bastiaan brouns schreef:

  Een ‘Lange Staart’ bestaat per definitie uit niet-generieke en niet-standaard producten. Deze zijn het bestaansrecht van de Lange Staart. Generieke en standaard producten maken onderdeel uit van het ‘Grote Hoofd’.

  Aansluitend bij Frans zijn reactie kunnen we er vanuit gaan dat het risicoprofiel van kantoormeubelproducenten substantieel zal toenemen als ze on-line als een belangrijk informatie- en distributiekanaal blijven negeren.

 8. peter schreef:

  @Frans: Ik denk dat we het eens zijn over het feit dat er een markt is voor beide kanalen. Wie zich waar en met welk succes zal manifesteren zal aan innovatief en aanpassend vermogen liggen. Een ding is zeker. Het wordt nooit meer zoals het was.
  Voor wat betreft de slager: Als hij slim is laat hij zijn klant niet de kans lopen het recept van één kok uit te proberen. Hij koopt waarschijnlijk 5 kookboeken van beroemde koks en verkoopt die in zijn winkel. Wij bij hem om advies komt krijgt 5 recepten mee. De klant zoekt daarvan degene die hem het lekkerst lijkt.
  Wederom, de ene klant zal naar de kok gaan, de andere naar de slager. Voor beide “leveranciers” is markt. Het gaat erom hoe je die bewerkt.
  @Bastiaan: De lange staart kan echt slechts bestaan bij de gratie van generieke producten. Alleen zijn die producten niet meer gemeengoed en dachten producenten dat ze uit de gratie waren. Dat blijkt anders te zijn. Bij een customer special koopt alleen die ene klant van dat artikel conform zijn persoonlijke en specifieke behoefte.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De met een * gemarkeerde velden zijn noodzakelijk.

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Probeer het gewoon, afmelden kan altijd en zonder problemen.

Download de OfficeRepublic App

Download de OfficeRepublic App in de Google Playstore of de Apple AppStore.