Het zal zo rond de vorige facilitair zijn geweest dat ik met Bastiaan Brouns van Soyouknowbetter een beetje heen en weer aan het facebooken/whatsappen of wat dan ook was over de ontwikkelingen in de kantoormeubelmarkt.
Een van de onderwerpen was toen dat we beiden een beetje de IT als voorbeeld namen, en dan met name het ‘ software as a service principe‘ , kortweg Saas.
We hadden toen beiden het idee dat zoiets, aangezien het op de kantorenmarkt ook al zijn intrede doet (huren per m2) en de overheid er ook mee bezig is (de gebruiker betaalt), op middellange termijn ook de kantoormeubelmarkt zou bereiken. Ik heb geen idee waarom ik toen geen artikel geschreven heb, temeer omdat Koen van Eig van BMA toentertijd ook al richting een dienstenpakket schoof.
Lang verhaal kort: Zojuist hebben een aantal leveranciers bekend gemaakt kantoormeubilair als dienst te gaan aanbieden: Je betaalt een huurprijs voor het verbruik. Ze doen dit onder de naam ‘ Re:Able”
Re:able Dit hebben ze er zelf over te vertellen
“We zijn gewend kantoormeubilair en stoffering aan te schaffen en in zeven tot tien jaar af te schrijven. Dat kan slimmer. Met Re:Able: kantoorinrichtingen, voor u op maat ontworpen met eersteklas producten.
U betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van kantoormeubilair en/of stoffering en u bent van alle onderhoudszorgen af. Schoonmaak, reparatie en vervanging verzorgt de leverancier voor u. De kantoorinrichting blijft eigendom van de producent. Voor u geen grote investeringskosten en afschrijvingen maar een vast termijnbedrag. Met Re:Able heeft u maximale flexibiliteit én de contractuele garantie dat uw kantoorinrichting schoon, heel en functioneel is.
De producent maakt zich bovendien sterk voor een lange levensduur en hergebruik van meubilair: hoe kunnen de onderdelen opnieuw worden ingezet zodat de ecologische belasting minimaal is en de gebruikskosten laag blijven? Daarbij staat Life Cycle Costing centraal en worden de totale kosten voor het operationeel houden van een werkomgeving lager. Kantoorinrichting van Re:Able is dus een kostenbesparende en een duurzame keuze.
Planet, People & Profit
Re:Able is een concreet voorbeeld van een nieuw economisch model: de circulaire economie. Dit model, met de gesloten kringloop als leidraad, is het antwoord op de lineaire economie waar grondstoffen worden uitgeput en natuur en mens zwaar worden belast. Planet, People & Profit in balans: daar draait het om in de circulaire economie.
Kortom, Re:Able biedt u een schone, verantwoorde, gezonde en passende inrichting, met de baten van het gebruik zonder de lasten van het eigendom. Gegarandeerd door de Coöperatie Circulaire Economie”
Partners Re:able
Tot de groep leveranciers die Re:able vormen horen bekende namen als Interstuhl, BMA Ergonomics en Schaffenburg. De introductie vindt plaats op de aankomende vakbeurs Facilitair die woensdag van start gaat in Den Bosch.