De FEMB (Europese brancheorganisatie voor kantoormeubilair) heeft eind vorig jaar een Europese Duurzaamheidsstandaard voor kantoormeubilair geïntroduceerd. Onder de naam ‘level’ wil de organisatie meer uniformiteit binnen Europa realiseren waardoor het eenvoudiger moet worden voor eindgebruikers om producten te vergelijken en goedkoper voor producenten om duurzame producten te introduceren binnen Europa.
In 2010 besloot de FEMB een werkgroep in te stellen die de voorbereidingen moest gaan treffen voor de introductie van het Level-certificeringssysteem. De FEMB zag de grote verscheidenheid aan certificeringen, labels en vrijwillige standaarden binnen Europa op het gebied van duurzaamheid als een belemmering voor producenten en eindgebruikers en wilde alle bestaande regelgeving harmoniseren binnen één model. Door middel van een certificering in drie gradaties (Level 1 , 2 en 3) is die “paraplu-standaard” nu beschikbaar.
BIFMA/ANSI gevolgd met aanpassingen voor Europa
Bij het opstellen van Level is teruggegrepen op de ervaringen die BIFMA (de amerikaanse evenknie van de FEMB) reeds heeft opgedaan, en wordt een vergelijkbaar traject gevolgd naar een vrijwillige certificatie van producten met een eisenpakket dat speciaal ontworpen is voor producenten van kantoormeubilair. De structuur van ANSI/BIFMA is hierbij gehandhaafd waar nodig aangepast aan de Europese normen
Nog geen vervanging van andere normen
Femb: “We hebben nu een pan-europees certificeringssysteem voor de duurzaamheid van kantoormeubilair. Op dit moment moeten de Europese producenten nog steeds voldoen aan de verschillende regelingen in hun afzetmarkten. Dat brengt extra kosten voor producenten en minder transparantie voor eindgebruikers met zich mee. ‘level’ zal niet direct de nationale certificeringen vervangen maar geeft een gezamenlijke route op weg naar een Europees systeem van certificatie die op een heldere manier de milieu-impact van een product zichtbaar maakt en voor eindgebruikers de mogelijkheid biedt een afgewogen keuze te maken”
Certificering
De eerste certificeringen worden verwacht in de tweede helft van dit jaar. De keuringen zullen niet door de FEMB zelf gedaan worden maar door onafhankelijke derde partijen die geaccrediteerd zijn door de FEMB. Reeds bestaande keuringen en certificeringen zullen door de FEMB in sommige gevallen erkend worden. Hierbij valt o.a. te denken aan het Duitse ‘Blaue Engel’