De naam John Sacks ben je waarschijnlijk de afgelopen dagen al eerder tegengekomen. John is als zelfstandig ondernemer in de kantoormeubelindustrie betrokken bij de totstandkoming van de Top 100 kantoormeubelfabrikanten. John reist de wereld rond en was afgelopen maand op de CIFF in Shanghai, die eerder ter sprake kwam in dit artikel van Aaron Richmond op Officenieuws. John´s verslag van de beurs in China is de afgelopen week even vertaald en met toestemming van hem dus bij deze op officenieuws.com. Over Shanghai, kantoormeubilair, rare borden en copycats.
CIFF Office, Shanghai – 2015
Een Review door John Sacks
CIFF Office, Shanghai, September 2015
Het aantal inwoners van Shanghai wordt geschat op ongeveer 26 miljoen. Meer dan het dubbele van Londen, en bijna het dubbele van Nederland. De stad groeit nog steeds verder en verder. Voor de regelmatige bezoeker van de stad lijkt de omvang echter op een of andere manier beheersbaar. Het verkeer is natuurlijk druk, maar er zit beweging in, hoewel langzaam.
Er zijn weinig commerciële voertuigen overdag, en in een poging om de luchtvervuiling in te perken, zijn alle privéauto’s en scooters elektrisch of hybride. Het gevolg is een bijna angstaanjagende bijna-stilte van de enorme verkeersstromen, af en toe onderbroken door een sirene of getoeter van een ongeduldige chauffeur. Na zonsondergang lopen de voetgangers het risico om op de slecht verlichte straten geraakt te worden door de stille auto’s of scooters die slechts zelden hun verlichting voeren.
De 15 metrolijnen vervoeren miljoenen reizigers per dag. De treinen zijn lang, snel en vlekkeloos schoon. Reizen is goedkoop, maar duurt altijd langer gepland door de vertragingen bij het in- uit- en overstappen.
De marketingbureaus benutten iedere beschikbare fysieke en virtuele plek in de stad als businessmogelijkheid. Advertenties vind je overal: Op de vloer van metrostations, op het glas van de treinen en op de hoofdsteunen in publieke ruimten. Alsof het een zonde is om een kans te missen iemand te verleiden zijn geld uit te geven aan de laatste gadget of mode.
Weinigen lijken zich iets aan te trekken van de reclame. Ze zitten constant verdiept in hun smartphones, kijkend naar een film, of hun social media activiteiten checkend.
Voor wat betreft de weersomstandigheden is september waarschijnlijke de beste maand om Shanghai te bezoeken. De verzengende hitte van de zomer is voorbij, en in ieder geval dit jaar worden de bezoekers van de stad verwend met blauwe luchten, temperaturen tussen de 28 en 30 graden, lage luchtvochtigheid en geen druppel regen.
Shanghai is een jonge stad. De gemiddelde leeftijd van de inwoners lijkt ergens rond de midden-twintig te liggen en je vraagt je af waar de ouderen gebleven zijn.
De CIFF
Veel in China is gebouwd op een enorme schaal, dus ook de beursgebouwen. CIFF, de China International Furniture Fair, is een evenement dat op twee locaties gehouden wordt. Eind maart is de editie in Guangzhou en voor het eerst dit jaar is er in september de CIFF in het door Foster ontworpen National Exhibition en Convention Center in Shanghai dat met 1.47 miljoen vierkante meter het grootste beursgebouw van de wereld is.
Tot de faciliteiten behoort 500.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte waaronder 13 verschillende hallen van zo’n 30.000 vierkante meter, kantoorgebouwen, en een hotel allemaal aan elkaar gekoppeld door een voetgangerszone op 8 meter boven de grond.
De CIFF was één van de eerste evenementen in het gebouw, en niet alles was volledig opgeleverd. Als gevolg hiervan waren er gelukkig minder bezoekers dan men wellicht had verwacht, wat een voordeel was omdat de beschikbaarheid van horeca te wensen overliet.

De beurs zelf was een teleurstelling. Slechts drie hallen toonden kantoormeubilair en er was bijzonder weinig innovatie of oogverblindend design te bespeuren. De meeste ondernemingen waren al aanwezig op beurs in Guangzhou en twee gelijke beurzen in zes maanden was zelfs voor Chinese ondernemingen die gek zijn op reclame teveel van het goede. Dit leek ook de oorzaak van het gebrek aan bezoekers, al kan dat ook goed te maken hebben gehad met de concurerende ‘Furniture China’ beurs die aan de andere kant van de stad werd gehouden op hetzelfde moment.
Trends
De CIFF was waarschijnlijk niet representatief genoeg om conclusies te kunnen trekken over de manier waarop de markt zich ontwikkelt. Er is nog steeds geen indicatie dat producenten zich bewust zijn van de manier waarop het werk in kantoren gedaan wordt, of hoe mensen zich gedragen, communiceren en met elkaar omgaan in een kantooromgeving. Producten worden nog steeds ontworpen in een soort van vacuüm in plaats van vanuit een waargenomen behoefte. Dit is wellicht ook de reden dat kopiëren van elkaar nog steeds zo sterk aanwezig is.
Opvallend genoeg was er weinig zit-/stameubilair en een gebrek aan innovatief ontworpen werkplekken dan ik in Guangzhou gezien heb. De werkplekken waren hoofdzakelijk wit, met hier en daar een houtnerf. De stoffen vaak in felle, primaire kleuren. De enige voortzetting van de NEOCON trend waren sporadisch de massief-houten poten bij tafels en stoelen.
The Exposanten
Vrijwel alle exposanten waren Chinees, of afkomstig uit één van de omringende Aziatische buurlanden. Een opvallende uitzondering was Herman Miller die met een grote en indrukwekkende stand aanwezig was die gedeeld werd met hun dochteronderneming Posh uit Hong Kong. Jeremy Hocking, verantwoordelijke voor de Aziatische markt bij Herman Miller, legde uit dat dit hun eerste keer op de CIFF was en dat ze hiermee de lancering van de gezamenlijke marketingactiviteiten met Posh wilden markeren.
De stand van Herman Miller was meer product-georiënteerd dan de conceptuele stand op NEOCON, met de nadruk op de iconische stoelontwerpen van het bedrijf in combinatie met de metalen opbergmeubelen van Posh. Helaas waren op de hele beurs nog veel meer, minder authentieke, variaties van de bekende Sayl-stoel te vinden.
De andere grote Amerikaanse exposant was KI, samen met hun net nieuwe locale partner die de distributie in heel China van KI meubilair voor haar rekening gaat nemen. De statige russische meisje in scharlaken rood over de stand bewegend trokken echter minstens net zoveel aandacht als het meubilair.
Dick Resch, CEO van KI, lichtte toe dat het bedrijf reeds lange tijd componenten inkoopt in China, maar dat het de eerste stap in China is naar lokale verkoop en distributie.
Naast de Amerikaanse producenten waren er ook enkele Europese kantoormeubelfabrikanten te vinden op de CIFF. De Aziatische partner van Interstuhl had een stand met de Silver Chair, en Headway uit Nanjing liet enkele eigen productlijnen zien naast modellen van het Italiaanse Faram en Noorse Håg.
De meeste grote Chinese marktpartijen waren wel aanwezig in Shanghai, echter waren de meeste stands, waaronder die van bijvoorbeeld Sunon, duidelijk kleiner dan zes maanden geleden in Guangzhou.

Opvallend bij veel Chinese ondernemingen zoals Victory, is dat op de beursvloer niet alleen een VIP ruimte is voor de belangrijke gasten, maar ook een…VVIP ruimte waar, in geval van Victory, prototypes van toekomstige producten werden getoond die ontworpen zijn door John Bennett.

Een van de dingen die door westerse bezoekers als opvallend wordt ervaren tijdens een bezoek aan een Chinese beurs, is het feit dat rond de middag alle activiteit stopt, zodat de exposanten middagpauze kunnen houden. Je ziet iedereen in groepen rondom een tafel, of eenvoudig gehurkt en gebogen over hun lunch, waarbij de bezoekers angstvallig genegeerd worden. De geur van warm eten verspreid zich over de beursvloer.
Copycat
In letterlijk iedere hal van de CIFF doken kopiën op. Schaamteloos gepresenteerd aan de bezoekers. De exportmanager van één onderneming, CJF uit Shenzen, introduceerde hun werkpleksysteem aan me door te zeggen dat het ´een Steelcase concept is dat we gekopieerd hebben en een beetje aangepast/veranderd´. Steelcase was ook de inspiratiebron van Eagle Seating die een zeer goede imitatie lieten zien van de Gesture bureaustoel. Op andere plekken waren kopiëen te zien van Vitra, Okamura, Herman Miller, Actiu en vele anderen. De meestgehoorde reactie van de copycats op kritische vragen is een hartelijke lach.
Positieve uitzonderingen
Qumm is een van de grotere Chinese fabrikanten, met hoofdkantoor in Guangzhou. Ze hadden hier bij de CIFF een grote en aantrekkelijke stand met tot de verbeelding sprekende opstellingen.
De Japanse reus Okamura had dit keer ook een goed gepositioneerde grote plek op de beurs weten te bemachtigen en liet een breed aanbod aan kasten en stoelen zien. Ze voelden goed aan dat hun producten meer relevant zijn voor het grote aantal multinationals dat voet aan de grond aan het zetten is in China, dan voor de meeste lokale ondernemingen.

Als eerder genoemd waren er tal van heldere felle kleuren te zien. De meest toepasselijke stand op dat gebied was de stand van Blue Sky Maxco wiens fabriek in Hefei in de provincie Anhui wordt uitgebreid naar 100.000 vierkante meter.
En tenslotte waren er de onverwachte bijzondere borden….






En uiteindelijk….
©John Sacks
September 2015