Het hebben van een visie met je onderneming is prachtig. Die visie kan er in bestaan dat je de beste producten wilt maken, over 5 jaar marktleider wilt zijn , of de beste klantenservice wil bieden. Visie maakt dat je onderscheidend bent van je collegaondernemingen die in dezelfde branche zitten. Een heldere visie is herkenbaar en maakt je onderneming herkenbaar. Althans. Zo ervaar ik het als ik ondernemingen spreek. Vraag je me naar het onderscheidende element bij bijvoorbeeld Gispen dan zou ik zeggen dat dat de circulaire insteek is. En als je naar Lensvelt kijkt dan zie je een consequent doorgevoerde focus op design met daarin altijd wel een bijzondere twist. Ik wil eens kijken of ik het het DNA van een onderneming kan duiden. Wat maakt ze onderscheidend. Kan ik op basis van wat ik zie beoordelen wat voor onderneming ze zijn? Aflevering 1 in ‘Het DNA van…’ : Dataflex
Als je me vraagt waarom ik Dataflex een leuk bedrijf vind, dan moet ik even over nadenken. Waarin onderscheid je je met monitorarmen? Wat maakt dat ik bij monitorarmen eerder aan Dataflex denk dan aan anderen? Is dat omdat ik ze ken? Tuurlijk, dat speelt een rol, maar er is nog iets anders. (En nee, niet omdat ze Officenieuws sponsoren, dat zou een beetje te makkelijk zijn).
Wat mij het eerste te binnen schiet, en wat in mijn ogen speelt bij Dataflex is de constante drive tot verbetering op alle gebieden. Verbetering van productaanbod. Van processen. Van communicatie.
Voorbeeldje : Totem
Vorig jaar was er weer de Orgatec. Naast de meubeljongens heb je natuurlijk ook de leveranciers van monitorarmen. Los van het feit dat je de Dataflex monitorarmen op diverse grote stands terug zag komen, had Dataflex ook zijn eigen stand. Nieuwe look & feel, en nieuwe producten. Bij vrijwel alle leveranciers was er een nieuwe lijn monitorarmen. Prachtig uitgevoerd, ergonomischer, meer mogelijkheden, maar nog steeds een monitorarm. Dataflex kwam op de proppen met het prototype van de Totem
Totem is een akoestische oplossing die individueel werken vergemakkelijkt zonder het contact met je omgeving te verliezen. Het getoonde prototype was ook op de Vakbeurs Facilitair te vinden. Gaat een succes worden? Dat kan ik niet beoordelen, maar het toont wel dat het bedrijf buiten haar eigen grenzen kijkt hoe zij haar kennis en expertise kan gebruiken.
Nog een voorbeeldje – dealerplatform
Goed, logisch, om te overleven als onderneming moet je je producten verbeteren. Om dat nou onderdeel van je DNA te noemen? Nee wellicht niet, maar kijken buiten je comfort zone wel.
Ander voorbeeldje dan: Vergeten we de producten even maar kijken we naar het proces bij Dataflex. Wist je dat ze een prachtige platform voor dealers in elkaar geknutseld hebben? Het is nog niet live, maar binnen enkele weken is het voor alle dealers van de onderneming beschikbaar.
Bestellen kan vanaf dat moment gewoon online, en hoeft niet meer via mail of telefoon. Sterker nog, in het bestelplatform kun je je eigen projectenlijsten aanleggen, maar ook je monitorarmen compleet configureren. Ik heb me door Easterngraphics (die van o.a. pCon) laten vertellen dat de configurator voor Dataflex een enorme klus was door het oneindige aantal mogelijkheden en mogelijke artikelnummers.
Die configurator zit nu ingebakken in het dealerplatform waardoor je theoretisch geen fouten bij bestellen meer maakt. Andere optie: Dropshoplijsten aanleggen binnen je eigen omgeving. Ideaal als je een webwinkel hebt die gebaseerd is op dropshipment.
Continue verbetering
Ook een dealerportal is niet persé nieuw. De uitvoering ervan is echter uitgebreider dan puur noodzakelijk om orders goed te kunnen verwerken. Er is gedacht vanuit de dealer, en niet vanuit de eigen noodzakelijke informatiestroomlijning.
Twee voorbeelden waaruit ik , als ik het DNA van Dataflex zou moeten vangen, opmaak dat het een onderneming is die zichzelf continu wil verbeteren. De grenzen opzoekt van haar mogelijkheden. Die visie klinkt ook door in de keren dat ik Dataflex op de beurs spreek. De drive om hele mooie producten zo goed mogelijk te maken, en die zo goed mogelijk te presenteren, gedacht vanuit de klant.
In dat licht zou ik als lezer ook eens kijken naar de Viewmate Configurator die net verschenen is. Uit oneindig veel mogelijkheden de monitorarm samenstellen zoals die het beste bij je past. Met bij iedere stap grafische ondersteuning, uitleg, en tekeningen beschikbaar.
Samengevat zou ik het DNA van Dataflex kenmerken met ‘in alles op zoek naar verbetering’
Dit was deel 1 van ‘het DNA van’.