Sinds exact een jaar (1 november 2017) telt de VDB Holding een nieuwe BV: Green Furniture Circle BV. Doel van deze nieuwe BV is het onderzoeken van de mogelijkheden tot hergebruik van reststoffen bij de deelnemende productiebedrijven en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten voor verschillende bedrijven en markten vanuit de circulaire gedachte.
Op het eerste gezicht is de nieuwe onderneming onder de radar gestart. Geen reclamecampagnes, geen tastbare producten die door het bedrijf verkocht worden. Zelfs geen vindbare medewerkers. Volgens Arnoud van Spijk , directeur van EromesMarko, is dat eigenlijk wel logisch: “Green Furniture Circle (GFC red.) is eigenlijk een beetje het circulaire R&D Centrum van de VDB groep. Het gaat voor de klanten en labels van GFC niet zozeer om de bedrijven die er achter zitten, maar om de producten die voortkomen uit de projecten die binnen GFC gerealiseerd worden. Dat er geen vaste groep medewerkers bij dit nieuwe bedrijf hoort, komt door de projectmatige manier van werken. Afhankelijk van de opdracht die GFC heeft, zoeken we de juiste medewerkers binnen onze eigen ondernemingen, en eventueel expertise van buiten”
Al meerdere projecten gerealiseerd
Op die manier heeft het nieuwe bedrijf al de hand gehad in diverse ontwikkelingen bij de diverse zusterbedrijven. Met het project LCA (Life Cycle Analysis) werkt Green Furniture Circle met Green PAC en Drentea aan een objectieve rekenmethode om het duurzaamheidsaspect van een product te berekenen van ‘wieg tot graf’. Wanneer deze methode standaard wordt ingezet, wordt het mogelijk om producten objectief te vergelijken. Daarnaast biedt de methode mogelijkheden voor het bedrijfsleven om producten te verbeteren en te kiezen voor alternatieve, milieuvriendelijke(re) materialen.

Een andere ontwikkeling die geboren is in het bedrijf is de Felt stoel die geproduceerd is uit PET-flessen. Met deze stoel gooide zusteronderneming Vepa hoge ogen bij de laatste Vakbeurs Facilitair in Utrecht. Ook de designbank Moi van Vepa trekt de aandacht. Vervaardigd uit zaagafval en restmateriaal uit kasten en bureaubladen.
Zooi als label voor consumentenproducten
De laatste ontwikkeling binnen GFC is de ontwikkeling van het nieuwe label ZOOI. Zooi is de droom van EromesMarko-medewerkster Susan Kokke: ‘’Mooie spullen maken van afval, daar word ik blij van. Een mooie woonaccessoire is zelden circulair en circulaire woonaccessoires zijn niet per definitie mooi. Daar brengen wij met Zooi verandering in.’’
Susan heeft het afgelopen jaar van haar droom werkelijkheid gemaakt, zo valt op de website te lezen. Samen met concept stylist Maud, grafisch vormgever Sanne, adviseur Arnoud van Spijk, de drie afstudeerders Frederique, Johannie en Stefanie en stagiaire Liza is er hard gewerkt aan de ontwikkeling van Zooi. Nadat de drie afstudeerders hun diploma hebben opgehaald, zijn de overgebleven creatievelingen doorgegaan met de zoektocht naar nieuwe producten gemaakt van afval.
De launch was afgelopen week tijdens Dutch Design Week, waar Zooi een eigen plek had. Arnoud van Spijk : “We zijn heel blij met de reacties die we op het nieuwe label hebben gekregen. DDW was voor ons een goede beurs om ons nieuwe circulaire label onder de aandacht van consumenten te brengen”.
Hoe het nieuwe merk zich verder gaat ontwikkelen is nog ongewis. van Spijk nogmaals “Als EromesMarko stellen we op dit moment mankracht en middelen beschikbaar om deze mooie nieuwe start-up te ondersteunen. Zooi zit op dit moment nog onder de vleugels van GFC en is bij ons gevestigd. De komende periode werken we, samen met ontwerper Floris Hovers en studenten industrieel product ontwerp, hard aan nieuwe producten. Deze producten zullen als grondstof de reststromen hebben die onder andere bij ons vrijkomen, zodat we verder invulling kunnen geven aan onze circulaire doelstellingen. Zooi heeft inmiddels een eigen webshop voor de verkoop, en daarnaast een aantal verkooppunten. Het is de bedoeling dat Zooi binnenkort op eigen benen als zelfstandige BV verder kan. Hoe dat precies gaat gebeuren is nu nog niet duidelijk”

Succesvol en productief
In één jaar heeft GFC onderzoeken gedaan, nieuwe circulaire producten gelanceerd, en is een nieuw label opgestart van waaruit de consumentenmarkt bediend wordt. De inrichting van een R&D organisatie die losstaat van de individuele productiebedrijven die onder de VDB-vlag vallen, lijkt in ieder geval een zeer succesvolle en productieve keuze te zijn geweest.