Het kantoor van Rijkswaterstaat in Rijswijk is in 2015 en 2016 ingericht als testomgeving voor duurzame en innovatieve klimaatsystemen. Rijkswaterstaat heeft de Klimastuhl van bureaustoelenfabrikant Klöber opgenomen in de testopstelling.
Het Programma Groene Technologieën 3.0 is gericht op duurzame innovaties. Hiermee wil de overheid laten zien dat energieneutraal bouwen en renoveren mogelijk is. Het Rijkswaterstaatgebouw aan de Lange Kleiweg in Rijswijk is als testomgeving uitgekozen. Zo kunnen innovaties in de praktijk getest worden.
4 systemen
Bij het uittesten van nieuwe innovaties is het belangrijk om te kijken of ze elkaar versterken of juist tegenwerken. Daarom test men in de testomgeving in Rijswijk 4 zogenaamde systemen:
- Internet of Things
- klimaat
- licht
- actieve schil
Elk systeem neemt een eigen verdieping van het gebouw in beslag. De onderste verdieping van de testomgeving gebruiken we als referentieverdieping.
“We zijn er trots op dat het innovatieve concept van de Klöber Klimastuhl het Rijksvastgoedbedrijf overtuigd heeft en men deze nu in de praktijk gaat testen” zegt Ralf Johow, Directeur Marketing en Verkoop bij Klöber.
Klöber Klimastuhl
Met de Klöber “Klimastuhl” kan iedereen heel eenvoudig invloed uitoefenen op de temperatuur: de verwarmings- en ventilatiefunctie zijn geïntegreerd in zitting- en rugvlak en elk instelbaar op twee niveaus.
De verwarmingsfunctie verwarmt de vlakken waar het lichaam contact maakt met de zitting en rug van de stoel tot max. 37°C, hetgeen overeenkomt met de normale lichaamstemperatuur van de mens. De ventilatiefunctie voert overtollige warmte van het lichaam af en laat vocht in de zitting voor max. 95% en in de rug voor max. 74% verdampen, wat een aangenaam koelend effect heeft.
De test in het gebouw van Rijkswaterstaat duurt drie jaar.