Onder het motto ‘verantwoordelijkheid nemen’ is Viasit gestart met een reeks interne initiatieven ter bevordering van gezondheid, milieu en sociale kwesties. Daartoe behoren onder andere de ondertekening van het Duitse Handvest van Diversiteit in het bedrijfsleven, evenals een milieubeheersysteem volgens ISO 14001. Nu heeft de volgende stap plaatsgevonden door de vrijwillige EMAS-certificering van het milieubeheersysteem

Voorbeeld zijn
EMAS is duidelijk strenger dan de bekende norm ISO 14001: De EMAS-norm omvat namelijk ook duidelijk omschreven milieudoelstellingen, ten aanzien waarvan Viasit zich heeft verplicht deze te zullen bereiken. De doelstellingen omvatten de reductie van energieverbruik, verpakkingsmateriaal en bepaalde hulpbronnen.
Deze doelstellingen zijn gedetailleerd beschreven in de milieuverklaring en openbaar toegankelijk. Door een erkende deskundige wordt met regelmatige audits gecontroleerd of deze zijn bereikt. Bij Viasit hebben deze milieudoelstellingen vooral betrekking op het verbruik van verpakkingsmateriaal, materiaalverbruik bij de productie alsmede het aandeel hernieuwbare energie in de totale energiebehoefte.
Viasit heeft een smetteloze reputatie
In vergelijking met andere ondernemingen in de branche zijn bij Viasit de uitwerkingen van de ondernemingsactiviteit op het milieu eerder gering. Hoewel het bedrijfsterrein op het voormalige terrein van staalindustrie zich in de onmiddellijke omgeving van de binnenstad van Neunkirchen en binnen het natuurbeschermingsgebied ‘Landschaft der Industriekultur‘ (LIK) bevindt, waren en zijn er geen bezwaren of klachten wegens geluids- of andere milieuoverlast. Het verbruik van water, warmte-energie en stroom bij de 130 medewerkers tellende onderneming is niet hoger dan bij een woonwijk met net zoveel bewoners.

Laag eigen aandeel in de productie
De reden daarvoor is – naast het feit dat milieubescherming bij Viasit altijd al een belangrijke rol heeft gespeeld – ook het feit dat Viasit een relatief laag eigen aandeel in de productie heeft. Het genereren van toegevoegde waarde vindt voor een groot deel plaats bij toeleveranciers, die zich net als Viasit regelmatig onderwerpen aan strenge milieucontroles.
Veruit het grootste deel van de componenten en grondstoffen die Viasit bij de productie gebruikt zijn afkomstig van Europese toeleveranciers, hetgeen de controle van de uitwerkingen op het milieu vergemakkelijkt en natuurlijk korte trajecten met zich meebrengt. Desalniettemin zijn er ook bij Viasit nog verbeteringen mogelijk, die zijn vastgelegd in onze milieuverklaring.
Wat is EMAS ook alweer?
EMAS staat voor ‘Eco-Management and Audit Scheme’ en houdt in: ‘De vrijwillige deelneming van organisaties aan een gemeenschappelijk milieubeheer- en milieuauditsysteem’. EMAS staat in de EU onder controle van de desbetreffende lidstaten.
EMAS is een door de Europese Gemeenschap in 1993 ontwikkeld instrument voor ondernemingen die hun milieuprestaties willen verbeteren. De opbouw van een milieubeheersysteem en de trajecten zijn ook bij EMAS in overeenstemming met de ISO 14001. EMAS gaat echter verder dan een zuiver beheersysteem.
EMAS is prestatiegericht: De onderneming verplicht zich haar milieuprestatie voortdurend te verbeteren en wel verdergaand dan de milieurechtelijke eisen. De medewerk(st)ers worden daar ook bij betrokken en bewust gemaakt van milieukwesties in het dagelijks werk. Het milieubeheer moet door iedereen in de praktijk worden gebracht en niet in de vorm van een ongelezen handboek stof vangen op de boekenplank.
Door EMAS wordt een onderneming verplicht regelmatig een milieuverklaring op te stellen. Daarin worden alle voor het milieu relevante activiteiten, hulpbronnen- en energieverbruik, emissies, voorkomende afvalstoffen enz. gepubliceerd.
Met regelmatige milieucontroles door een onafhankelijke, erkende milieudeskundige wordt een waarheidsgetrouwe opgave van cijfers gewaarborgd. Deze controles vinden jaarlijks plaats door middel van een toezichtsaudit en om de drie jaar vindt hercertificering plaats. De milieuverklaring wordt jaarlijks geactualiseerd en gepubliceerd.
Bij Viasit vindt de volgende EMAS-hercertificering in 2020 plaats.
Over Viasit
De privéonderneming staat voor innovatieve en praktische meubels voor de werkplek, woonomgeving en projectinrichting. De Viasit producten zetten steeds weer nieuwe maatstaven door hun overtuigend design, hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en hun doordachte ergonomie.
De onderneming ontwikkelt en produceert uitsluitend in Neunkirchen/Saarland. Viasit heeft ongeveer 130 medewerkers uit 13 landen in dienst. Het merk Viasit presenteert zich op de markt via zijn partners, de dochtermaatschappij Viasit International Ltd. in Londen, evenals via dochtermaatschappijen en jarenlange distributie- en productiepartners in Europa, Noord-Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. Het milieumanagement van Viasit is gecertificeerd volgens EMAS.
IHK-Directeur Dr. Heino Klingen en staatssecretaris Milieuzaken, Roland Krämer overhandigde 18. Oktober 2017 het EMAS certificaat aan de Viasit directie Werner en Thomas Schmeer. Viasit nam het EMAS certificaat in ontvangst en is tevens toegetreden tot het Saarlandse milieu-pact.
V.l.n.r.op de headerfoto: Christian Wegner (Teamleider Milieu, IHK), Dr. Heino Klingen (IHK-Directeur), Werner Schmeer, Thomas Schmeer (Directeuren Viasit Bürositzmöbel GmbH), Thomas Prowald (Waarnemer Viasit Bürositzmöbel GmbH), Roland Krämer (Staatssecretaris ministerie van milieu- und consumenten bescherming), Stefan Scheid (Afdelingsleider milieu en economie, ministerie van milieu- und consumenten bescherming), Hartmut Feis (Milieumanagement Viasit Bürositzmöbel GmbH).