Vincent Bons van R-Go Tools is trots op de uitbreiding van het productassortiment van de Leerdamse leverancier van ergonomische hulpmiddelen: “Hiermee zetten we een nieuwe standaard van circulair ontworpen duurzame monitorarmen met een minimale carbon footprint voor gezond computerwerk.”
“Als ergonomische specialisten zetten we een nieuwe stap in het ontwerpen van duurzame ergonomische producten. De unieke combinatie van modulariteit, duurzaamheid en ergonomie heeft geresulteerd in een nieuwe lijn van betaalbare monitorarmen die aansluiten bij onze visie om gezond werken tot een standaard te maken. “
Het werken met computers heeft veel voordelen, maar helaas ook enkele nadelen. Terwijl we steeds meer tijd achter een scherm doorbrengen, heeft ons lichaam de neiging om een gebogen houding aan te nemen. In deze onnatuurlijke houding moeten de nekspieren het gewicht van het hoofd dragen. Met de kin op de borst, bereikt de kracht op onze nek al snel 27 kilo! Dit is veel te zwaar voor de nekspieren en kan pijn veroorzaken.
Ergonomisch Modulair
Bons vervolgt: “Onze monitorarmen zijn modulair opgebouwd zodat je in elke situatie een ergonomische werkplek kunt creëren. Werk je met meerdere schermen of gebruik je graag een documenthouder of laptop arm? Het is allemaal mogelijk met behulp van aparte modules. Het voordeel van deze modulariteit is dat de arm eenvoudig kan worden geüpgraded of vervangen. Zo kun je bijvoorbeeld Zepher-modules en (dynamische) Caparo-modules combineren of uitwisselen.”
Duurzaamheid
“Wij geloven dat duurzaamheid al bij het ontwerp begint. Onze monitorarmen zijn ontworpen volgens de principes van “Circulair Productontwerp” met als doel een lage carbon footprint. De hoeveelheid CO2 die nodig is om een Zepher monitorarm te produceren is 5 kg CO2. Dit komt overeen met slechts 27,2 km autorijden. Een groot voordeel van de modulariteit is dat bij reparaties of upgrades vaak slechts één module vervangen hoeft te worden in plaats van de hele monitorarm. Zo bespaar je niet alleen kosten, maar ook het milieu. Wij hebben voor onze monitorarmen een “100% circulair” certificaat ontvangen. Van deze producten hebben wij een LCA gemaakt (LifeCycle Assesment red.) welke we binnenkort releasen”
Gepatenteerd Nederlands Ontwerp
De R-Go monitorarmen zijn ontworpen in Nederland en gemaakt van hoogwaardig materiaal voor een betaalbare prijs. Het ontwerp is gebaseerd op een minimaal gewicht met gebruik van duurzame materialen.
Bons besluit “De R-Go Zepher en Caparo monitorarmen zijn verkrijgbaar via ons wereldwijde netwerk van distributiepartners.”
Voor meer informatie kun je terecht op www.r-go-tools.com
Ik lees in het certificaat dat het product 100% recyclebaar is.
Als er op 8 criteria gemeten wordt, en op 1 van de 8 criteria 100% wordt gescoord, is het product dan niet: 100/8= 12,5% circulair?
Wij zijn ondanks het publiceren van meer dan 250 LCA’s en tientallen EPD’s nog zeker geen absolute specialist te noemen. Toch ben echter erg benieuwd hoe de Life cycle berekend is.
Bij een cradle to gate berekening is eventuele winst uit hergebruik (CO2 reductie) nog niet aan de orde. Tevens is uit het certificaat niet op te maken hoe groot het aandeel pre-consumer gerecycled materiaal is. Derhalve lijkt 5 gr CO2 mij niet haalbaar bij gebruik van (evt. virgin) materialen uit niet hernieuwbare bron. Bij cradle to grave dienen transportbewegingen naar de klant en terug, energie voor refurbishment en opnieuw plaatsen bij de klant in elke cycle ook te worden doorberekend en opgeteld. Hoeveel cycli gaat een product mee?
Als de calulatiemethodiek uitgaat van dezelfde principes (cradle to gate) en de LCA door een geaccrediteerde organisatie is uitgevoerd is 5kg een geweldige prestatie waarvoor mijn grote bewondering!