Huisvliegen en bromvliegen kunnen via hun poten ziekmakende bacteriën overdragen. Vooral op zowel hun poten als hun vleugels bevindt zich een grote variatie aan bacteriën.
Bacteriën
Van huisvliegen is bekend dat ze zeker honderd ziekten kunnen overdragen op mensen, dieren en planten. Vliegen leven op rottend organisch materiaal, uitwerpselen of karkassen en leggen daar hun eitjes in. Ze kunnen daar allerlei bacteriën oppikken. Afhankelijk van de soort bacteriën kunnen deze bij de mens infecties veroorzaken van huid, longen, urinewegen en darmen.
Overdracht
De manier waarop vliegen bacteriën overdragen is echter weinig onderzoek gedaan. Het kan gaan via hun uitwerpselen, die bijvoorbeeld op vers voedsel belanden. Een andere mogelijkheid is via contact. Vliegen kunnen via hun poten ziekteverwekkers verspreiden.
Preventie
Enkele vliegen in huis of kantoor geven weinig problemen. Het wordt een probleem wanneer er een vliegenplaag in huis is of zwermen van fruitvliegjes de ruimte bezetten. Vliegen komen af op voedsel en ontlasting. Door de ruimte schoon te houden en geen etensresten te laten rondslingeren kan men een plaag voorkomen. Het plaatsen van horren voor deuren en ramen voorkomt dat vliegen onbelemmerd binnen kunnen komen. Ook zijn er natuurlijk vliegenvangers en insectenverdelgers. Elektrische vliegenvangers trekken vliegen aan door middel van ultraviolet licht. Vliegen komen af op dit licht. Daarom zijn elektrische vliegenvangers veel effectiever dan de vliegenstrip. Elektrische vliegenvangers kunnen enkel binnen gebruikt worden.
Vliegenmepper
Meppen met een krant of vliegenmepper is weinig succesvol. Vliegen zijn extreem alert op veranderingen binnen hun omgeving. Naast de enorme insectenogen waarmee ze overdag zien, hebben ze ook nog drie lichtgevoelige puntogen boven op hun kop. Die vangen elke verandering in lichtverhoudingen op.
Gemiddeld zitten er 30 miljoen bacteriën op een vlieg. Huisvliegen dragen meer dan honderd ziekteverwekkers met zich mee. Dat is nog irritanter dan het gezoem.
Featured image door door Muhammad Mahdi Karim – Eigen werk, GFDL 1.2, Koppeling