De historische band tussen Gispen en Paleis Soestdijk gaat terug naar de jaren ‘30 van de twintigste eeuw. Vorige week werd een hernieuwde samenwerking beklonken om het Dutch Design van Gispen een podium te bieden op Paleis Soestdijk. De Oranjerie, de locatie op het landgoed van Paleis Soestdijk voor ontvangsten, is onlangs ingericht met Gispen meubilair.
Innovatief ondernemerschap
Het is geen toeval dat Paleis Soestdijk in de toekomst een podium wordt voor innovatie en ondernemerschap. De geschiedenis van het landgoed staat bol van de vernieuwing op het gebied van technologie, architectuur en duurzaamheid waarvoor de inspiratie regelmatig in het buitenland werd opgedaan.
Ook Gispen, opgericht in 1916, heeft een indrukwekkende geschiedenis wanneer we kijken naar producten in de wereld van design, innovatie en duurzaamheid. Elk ontwerp was innovatief, van de Giso verlichting tot de bekende 412 fauteuil. Een selectie van historische Gispen producten wordt nog steeds geproduceerd conform het originele design. Tegenwoordig creëert en produceert Gispen verrassende en duurzame oplossingen en producten voor werk-, zorg-, onderwijs- en hospitality omgevingen.
Frans van der Avert, directeur Paleis Soestdijk | Made by Holland: “ Paleis Soestdijk wordt de komende jaren gerenoveerd en krijgt een nieuwe bestemming als onafhankelijk podium voor de kroonjuwelen van de Nederlandse maak-en kennisindustrie. Hier ervaren, vieren en delen we de successen van innovatief Nederland. Gispen is een bedrijf dat mooi past binnen deze toekomst van Paleis Soestdijk. Een gerenommeerd en innovatief Nederlands merk dat zich sterk maakt voor duurzaam design.
De Oranjerie is onlangs ingericht met Gispen design meubels en dat maakt het nu een inspirerende ruimte waar wij bezoekers, relaties en partners ontvangen en kennis laten maken met de toekomst van Paleis Soestdijk. Maar het kan ook de locatie zijn voor een innovatie lab voor Nederlandse ontwerpers georganiseerd in nauwe samenwerking met Gispen. De filmzaal, met complete inrichting van Gispen, wordt gerestaureerd en kan in de toekomst gebruikt worden voor film programma’s over innovatie en de historie van het paleis.”
Kennis delen en krachten bundelen maakt voortgang mogelijk
Maurits van Berckel, Commercieel Directeur Gispen: “Fantastisch dat deze historische locatie wordt omgebouwd tot podium voor de Nederlandse maak- en kennisindustrie. Gispen ondersteunt dit initiatief ter bevordering van innovatie en vooruitgang van harte. Want kennis delen en krachten bundelen maakt voortgang mogelijk. En dat is voor verduurzaming en behoud van de Nederlandse maakindustrie essentieel.”
Historische band Paleis Soestdijk – Gispen
In 1937 heeft Gispen een bijdrage geleverd aan de woning van het kersverse bruidspaar Juliana en Bernard op Paleis Soestdijk. Juliana raakte tijdens haar studie in Leiden bevriend met Nelke Clay, de latere echtgenote van de zakelijk directeur van Gispen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat voor de inrichting op Soestdijk een grote bestelling bij Gispen werd gedaan. Lampen, bureaus, fauteuils, een medicijnkast, een windroos én de complete inrichting van de bioscoopzaal. Ook na 1945 werden er nog regelmatig bestellingen geplaatst bij Gispen voor diverse vertrekken van Paleis Soestdijk.
bron fotos: nufotograferen