Review

Herman Miller Aeron bureaustoel getest door OfficeRepublic

In 1994 introduceerde Herman Miller één van de bekendste en meest besproken bureaustoelen ter wereld. De Herman Miller Aeron. De iconische stoel groeide aan het eind van de vorige eeuw uit tot hét symbool van Silicon Valley en bleef onverminderd populair in deze eeuw. In die hele periode wijzigde Herman Miller helemaal niets aan het ontwerp. De stoel in 1994 is nog exacte gelijk aan de Aeron-stoel die je tot vorig jaar kon kopen. Dit jaar verscheen de Herman Miller Aeron Remastered. Herman Miller besloot de stoel compleet opnieuw te ontwerpen, met behoud van de bekende vormen, maar met gebruikmaking van de modernste productietechnieken, ergonomische inzichten en duurzame materialen.

OfficeRepublic kreeg twee Herman Miller Aeron bureaustoelen ter beschikking om te testen. Deze werden keurig op de afgesproken dag geleverd, door een zeer vriendelijke transporteur. Eerste puntje van kritiek was er toen ook al. De verpakking van de stoel doet geen recht aan de inhoud. Wellicht omwille van duurzaamheid is gekozen voor een minimale verpakking bestaande uit een kartonnen doos, maar die doos is te zwak voor het gewicht van de stoel en was bij één van de twee stoelen dan ook gescheurd. De inhoud was verder onbeschadigd, dus we konden ons testplan doorvoeren.

Één van de twee bureaustoelen bleef bij OfficeRepublic. De andere ging eerst naar de fotograaf, en toen door naar het 4-koppige testpanel dat gedurende een periode van 4 weken op de stoel heeft gezeten. De resultaten van ons testpanel lees je verderop in deze review.

Voor de nieuwe Aeron bureaustoel klopte Herman Miller aan bij Don Chadwick. Chadwick was samen met de in 2006 overleden Bill Stumpf verantwoordelijk voor het baanbrekende ontwerp van de eerste Aeron, en het was dan ook niet meer dan logisch Chadwick te vragen de nieuwe Aeron te ontwerpen. De uitgangspunten die geleid hebben tot de eerste stoel zijn opnieuw gevalideerd en aangepast aan de eisen van deze tijd.

De eerste Aeron stoel is ontworpen met een uitspraak van filosoof en schrijver William Gas in het achterhoofd, die vooral door Bill Stumpf gehuldigd werd : “True comfort is the absence of awareness” ofwel “Comfort is de afwezigheid van bewustzijn”. Een bureaustoel moet jou op de juiste ergonomische manier ondersteunen zonder dat je je er van bewust bent. Die filosofie is in de nieuwe Aeron doorgezet. Zitten gaat op een natuurlijke manier, en achteroverleunen gaat zonder moeite, maar met behoud van de steun in je rug en comfortabele houding.

De nieuwe Aeron: Anders maar toch hetzelfde

Wat trouwens als eerste opvalt als je de oude en nieuwe stoel naast elkaar zet, is dat ze compleet anders zijn, en toch hetzelfde. Iedereen in de kantoorinrichtingsbranche zal in de nieuwe Aeron bureaustoel een Aeron herkennen, ondanks dat de nieuwe toch echt afwijkt van de oude. Het is knap dat Herman Miller het beeld van de Aeron zo gelijk heeft weten te houden dat er herkenning op blijft treden.

De opvallend gevormde rugleuning, en de naar beneden afbuigende zitting zijn de meest in het oog springende kenmerken van deze bureaustoel.

3 verschillende formaten

De Aeron wordt geleverd in 3 formaten, en is daarmee één van de weinige bureaustoelen die in 3 formaten leverbaar is. Vanuit de gedachte dat alle mensen anders zijn, en variëren in lengte, en gewicht, was het voor Chadwick onmogelijk een one-size-fits all bureaustoel te ontwerpen.

Heb je al een Aeron staan? Als je met je hand onder de bovenkant van de rugleuning voelt, dan zitten daar 1, 2 of 3 bolletjes naast elkaar, die corresponderen met formaat A, B of C.

3 kleurstellingen
De Aeron Remastered is leverbaar in drie kleurstellingen.

Ook nieuw is dat de nieuwe Aeron in drie kleuren besteld kan worden. Bij de eerste Aeron was het Ford-adagium nog van toepassing: “Je kan iedere kleur bestellen zolang het maar zwart is”. De nieuwe kleuren omvatten het lichte ‘Mineral’ , neutrale ‘Carbon’ en het donkergrijze ‘Graphite
Alle drie zijn het kleurcombinaties die vanuit een ‘holistische’ ontwerpvisie tot stand zijn gekomen, en zodanig gekozen dat er altijd een Aeron is in een kleur die past binnen jouw eigen stijl en kantoorinrichting.

Frame opties

Het frame van de stoel is verkrijgbaar in twee soorten aluminium afwerking als je kiest voor de ‘Carbon’ of ‘Graphite’ uitvoering.

 • Glanzend gepolijst aluminium
 • Mat gepolijst aluminium (Satin)

Indien je kiest voor de ‘Mineral’ uitvoering, dan komt daar ook de mogelijkheid bij om een frame in Mineral afwerking te krijgen.

Wielen

De Aeron wordt alleen mét wielen geleverd. Er zijn geen uitvoeringen met voetenkruis , voor bijvoorbeeld vergaderopstellingen zoals je die bij andere leveranciers vaker ziet.

Wel is er een Aeron als bijzetstoel beschikbaar, een zogenaamde sledestoel, met buisframe. Daarnaast is er de ‘Stool’ uitvoering: Een extra hoge uitvoering van de Aeron met voetensteun.

Zoals te doen gebruikelijk bij bureaustoelen zijn er wielen voor een zachte ondergrond, en wielen voor een harde(re) ondergrond.

Rugondersteuning
Herman Miller Adjustable PostureFit SL
De Herman Miller “Adjustable PostureFit SL” – Ons advies? Proberen. Niet voor iedereen is deze optie prettig, maar soms een waardevolle toevoeging

De standaard Aeron heeft basic back support zonder extra instelbare ondersteuningsvormen.
Tegen meerprijs kun je de bureaustoel laten voorzien van een instelbare lendensteun, of van, zoals Herman Miller het noemt: Adjustable Posture Fit SL: Een lendensteun die het hele gebied tussen heiligbeen en het midden van je rug ondersteunt. Het systeem bestaat uit twee onafhankelijk van elkaar in te stellen ondersteuningen.

Ik heb zelf op de PostureFit uitvoering gezeten, en kort op de Basic uitvoering. Een echt oordeel is moeilijk te geven, maar ik kan me voorstellen dat een extra lendensteun (welke van de twee opties je ook kiest) een meerwaarde is. Helemaal als je een wat zwakke rug hebt. Of het de meerprijs in jouw geval waard is zul je zelf moeten testen en ondervinden.

Armleuningen
Herman Miller Aeron Full Adjustable Armrests
Herman Miller Aeron – Volledig instelbare armleuningen. Wij zeggen: Doen!

Al het goede komt in drieën zegt men wel eens, en daar lijkt Herman Miller naar geluisterd te hebben: 3 kleuren, 3 maten, 3 kleuren frame, 3 soorten rugondersteuning, en nu dus ook 3 soorten armleggers.

Standaard is een vaste armlegger. Die zou ik persoonlijk niet nemen. Als je een fors bedrag neerlegt voor een Aeron, dan wil ik ook instelbare armsteunen. De instelbare armlegger is er in twee varianten: De hoogteverstelbare en de volledig instelbare variant.

Die laatste, waarbij niet alleen hoogte, maar ook diepte kan worden ingesteld alsmede de hoek ten opzichte van je lichaam wordt in de markt ook wel de 3D-variant genoemd, en heeft persoonlijk mijn voorkeur. Ik heb de armleuningen standaard iets naar buiten staan in plaats van recht naar voren.

De hoogteverstelling van de armleuningen kan met een knop die aan de achterzijde van de armlegger is aangebracht. Niet de meest handige plek naar mijn idee, maar de instelling werkt verder goed en soepel, en zo vaak hoef je je armleuningen niet in te stellen.

De armleuningen zijn gemaakt van kunststof en optioneel te bekleden met leer wat voor sommigen extra comfortabel is. Of statusverhogend. De kunststof armleuningen voldoen voor mij prima. De tijd dat er hard kunststof armleggers op stoelen zaten is al lang voorbij, en ook bij Herman Miller voelen de kunststof leggers comfortabel en prima.

Neiging
Herman Miller Aeron – Instellen van kanteling zitting. Met name voor mensen die wat langer zijn kan het prettig zijn dat de stoel iets naar voren kan kantelen.

Net als veel andere bureaustoelen heeft de Aeron de mogelijkheid achterover te kantelen. Hiervoor is het neigmechanisme dat de eerste Aeron had, volledig opnieuw ontwikkeld. Het resultaat is een stoel die je in alle standen voldoende steun geeft, zonder dat je je er van bewust bent.

Links onder de zitting zit een knop waarmee de het neigmechanisme kan worden ingesteld, belangrijkste wat ik heb gemerkt is dat je juist met die knop moet gaan spelen. Kijken wat welke instelling het beste bij je past. Niet te makkelijk achterover, maar juist die instelling vinden waarbij je geen moeite hoeft te doen maar wel nog steeds een prettig soort tegendruk/ondersteuning ervaart.

Heb je die instelling eenmaal gevonden, dan is het neigmechanisme een prima en moeiteloos werkend systeem dat je veel vrijheid geeft in je stoel.

Optioneel kun je kiezen voor ‘Tilt Limiter and Seat Angle Adjustment’. Met de Tilt Limiter kun je de volledige bewegingsvrijheid aanpassen naar een drietal voorgedefinieerde standen ‘Rechtop’ – ‘Half achteroverleunend’ en ‘Volledig achterover leunend’. Wellicht voor sommigen mensen een handige optie, maar ik zie het echte nut er niet van in.

De tweede optie binnen deze aanvulling is de ‘Seat Angle adjustment’. Dit geeft je de mogelijkheid de zitting iets naar voren te laten kantelen. Er zijn specifieke werkomgevingen denkbaar waarin je vooroverleunt naar je werkblad. Denk bijvoorbeeld aan een conservator die bepaalde details van zijn werk moet kunnen bekijken. In die situaties is het prettig als de zitting van de stoel mee naar voren beweegt en je rug nog steeds ondersteund wordt. Verder is de kanteling naar voren soms prettig voor de wat langere mensen. En daar vind je er met name in Nederland behoorlijk veel van.

De maximale hoek naar voren bedraagt 5°

Herman Miller Aeron Remastered Pellicle

In de inleiding hadden we het al even over de bekleding, en de aandacht die Herman Miller aan deze ‘Pellicle’ heeft besteed. Hoe deze bekleding geproduceerd wordt, is het beste te zien in deze video.

Deze ‘pellicle’ , wat Engels is voor ‘vlies’ , wordt in Nederland als een soort membraamstof gezien. Een ‘ademende’ bekleding die de temperatuurregulerend werkt en daardoor comfortverhogend is.

2000 bemonsteringen

De membraambekleding is na 2000 bemonsteringen zo geproduceerd dat er 8 zones in de zitting in rugleuning zitten. Die 8 zones hebben allemaal een andere spanning, voor verschillende delen van het lichaam.

Het aardige is dat die zones met het blote oog niet te zien zijn. De horizontale en verticale banen in de bekleding zijn overal gelijkmatig, terwijl je zou verwachten dat delen die een hogere spanning hebben, een wat meer ‘uitgerekte’ vorm zouden hebben ten opzichte van de minder gespannen delen.

Membraambekleding in 3 kleuren beschikbaar

Als je met je hand over de leuning beweegt voel je die spanningsverschillen echter wel, en ook als je zit en achterover leunt voel je duidelijk dat bijvoorbeeld bij je onderrug meer tegendruk/ondersteuning is, en bij je schouderbladen weer minder.

De membraambekleding is er in drie kleuren, die niet vrij te kiezen zijn: De Aeron in Mineral uitvoering heeft een Mineralbekleding en de Graphite heeft een Graphite bekleding.

Klik op een foto om de fotogalerij te openen.

Maximale belasting
 • Stoelformaat A – Max. 136 kg
 • Stoelformaat B&C – Max. 159 kg
Hoogte van de zitting
 • Stoelformaat A – 376 mm t/m 483 mm
 • Stoelformaat B – 407 mm t/m 518 mm
 • Stoelformaat C – 407 mm t/m 541 mm
Rugondersteuning
 • Geen extra ondersteuning – Optioneel
 • PostureFit – Standaard
 • Adjustable Lumbar Support – Optioneel
 • Adjustable PostureFit SL Support – Optioneel
Diepte van de zitting
 • Stoelformaat A – 400 mm
 • Stoelformaat B – 432 mm
 • Stoelformaat C – 470 mm
Neigopties
 • Standaard neiging
 • Neigingsbeperking – optioneel
 • Neigingsbeperking met zithoekinstelling – optioneel
Armleuningen
 • Geen armleuningen
 • Vaste armleuningen
 • Hoogteverstelbare armleuningen
 • Volledig instelbare armleuningen
 • Volledig instelbare armleuningen met ‘pads’
Duurzaamheid
 • Recyclebaar – 91%
 • Bifma Level – 3
 • Greenguard – Goud
 • C2C Certified – Zilver
 • Global GreenTag Green Rate – Level A

Prijsindicaties zijn altijd lastig bij kantoormeubilair en bureaustoelen door de prijsverschillen tussen de verschillende uitvoeringen en opties, alsmede prijsverschillen tussen verschillende landen. OfficeRepublic geeft indicatieprijzen op het moment van schrijven in Nederland. Aan deze prijzen kunnen geen rechten ontleend worden.

Prijzen in Nederland (ex. BTW) voor de Herman Miller Aeron Remastered
 • Basisuitvoering zonder opties : vanaf € 1059,-
 • Full options : € 1.879,- tot € 2.244,-

We hebben één van onze twee Aeron stoelen neergezet bij een testpanel. Gedurende vier weken stond de stoel bij Hitma BV. Hitma is toeleverancier van producten in de procesindustrie, en is daarin marktleider. Hitma is gekozen omdat we met de Aeron niet de geijkte paden wilden bewandelen. Geen architecten- of designbureau als testpanel, die de Aeron al kennen. Daarnaast is Hitma een middelgrote onderneming die in haar branche pioniert met de inzet van social media, gebruik van YouTube als ondersteuning van het verkoop- en opleidingstraject en een voortrekkersrol speelt in productontwikkeling op het gebied van procestechniek. Die eigenschappen sluiten aan bij het imago van Herman Miller in de kantoorinrichtingsbranche. Bij Hitma waren vier medewerkers bereid de bureaustoel te testen.

Voor de volledigheid: Hitma, en het testpanel dat deze stoel getest heeft de afgelopen weken, heeft geen enkele band met Herman Miller of met OfficeRepublic. De testresultaten en beoordelingen zijn volledig objectief tot stand gekomen.

De nieuwe Aeron had een loodzware opgave: Het overtreffen van het succes van de eerste Aeron. Of dat qua verkoopaantallen gaat lukken zal de tijd uitwijzen. Wel heeft Herman Miller een bureaustoel neergezet die de unieke herkenbare vorm van het origineel heeft weten vast te houden, en toch op veel vlakken is verbeterd. Natuurlijk zijn er wat kleine minpuntjes, zoals een verpakking die echt wel beter kan, en een behoorlijke prijs, maar overall is dit één van de beste, comfortabelste en duurzaamste bureaustoelen die momenteel op de markt verkrijgbaar is.

Beoordeling

Ons testpanel gaf op 5 beoordelingspunten een cijfer. Dat levert in totaal 20 beoordelingen op bij 4 testpersonen. De afgeronde beoordelingen zijn hieronder weergegeven.

Het testpanel beoordeelde de Herman Miller Aeron Remastered met een 8,6 gemiddeld. Dit cijfer telt voor 75% mee in het totaaloordeel

Van OfficeRepublic kreeg de stoel 3 beoordelingen: voor de prijs, de garantie en de duurzaamheid. Dit gemiddelde cijfer telt voor 25% mee.

Op basis van bovenstaande beoordelen wij de Herman Miller Aeron bureaustoel met een 8,3

(0) Reacties

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De met een * gemarkeerde velden zijn noodzakelijk.