Vorige week donderdagmiddag was al enige tijd geblocked in mijn agenda.
De reden: Een bezoekje aan het vernieuwde Berveling in Nijkerk.
Tabakshuis Nijkerk
Om met de locatie te beginnen: Die is prachtig geworden. Eerder stond er al een bericht op Officenieuws dat Berveling ging verhuizen naar het Tabakshuis: Een karakteristiek oud pand in het centrum van Nijkerk. De transformatie is in mijn ogen bijzonder mooi geworden, met behoud van de prachtige oude structuur van het pand gecombineerd met een moderne inrichting van de ruimte. Practice what you preach in optima forma, aangezien Berveling zelf ook werkt volgens de principes van Het Nieuwe Werken.
Zie bovenstaande slideshow, en het artikel op dearchitect.nl voor een impressie van de transformatie bij Berveling.
Workshop Arjan Erkel en Karel Luttikholt bij Berveling
De middag in Nijkerk stond in het teken van verandering. De werkomgeving van Berveling is veranderd, maar ook de organisatie zelf maakt een verandering door.
Om die reden organiseerde de Nijkerkse kantoorinrichter voor haar relaties een seminar door Arjan Erkel en Karel Luttikholt met Ontgijzeling als thema.
Arjan Erkel werd in zijn rol als country manager bij Artsen zonder Grenzen op 12 augustus 2002 op brute wijze ontvoerd in Machatsjkala, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan, waar hij sinds april 2002 werkte voor de Zwitserse missie in Dagestan. Maar liefst 607 dagen leefde hij tussen leven en dood. Op Eerste Paasdag, 11 april 2004, werd Arjan vrijgelaten.
Gedurende zijn gevangenschap zat hij 20 maanden in een donker hok van anderhalf bij twee meter tussen de insecten, torren en muizen. Maanden lang heeft hij geen gezicht gezien: hij werd bewaakt door zwaar bewapende mannen met maskers. Meerdere malen vreesde hij voor zijn leven, werd mentaal heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop.
Van belemmeringen naar kansen
Arjan Erkel heeft na zijn gevangenschap de workshop ‘De Ontgijzeling’ samengesteld. Organisatieadviseur Karel Luttikholt heeft zijn kennis en ervaring in het bedrijfsleven toegevoegd in het ‘ontgijzelingsmodel’. De interactieve bijeenkomst van deze twee inspirators geeft inzicht in het omzetten van belemmeringen naar kansen.
Karel begon met een interactieve inleiding en vervolgens vertelde Arjan gedetailleerd over zijn ontvoering, zijn omgang met de moslimrebellen, de 20 maanden in zijn donkere kamer onder de grond en de enorme impact die de ontvoering op hem heeft gehad.
Vanuit zijn expertise als organisatieadviseur maakte Karel de vertaalslag naar het bedrijfsleven en ontstond er een prettige interactie en actieve betrokkenheid van de in grote getale aanwezig relaties van Berveling.
Aan de hand van het Ontgijzelingsmodel van Erkel werd ingegaan op verandering. Wat gebeurt er bij veranderingen in organisaties, hoe ga je om met je medewerkers en hoe zorg je ervoor dat het doel bereikt wordt. Centraal stond hierin wat mij betreft het goed kijken naar je eigen positie in een veranderproces. Wat wil jij, wat kun jij doen, welke keuzes maak jij en hoe kun jij je doelen bereiken.
In de buurt van Nijkerk? Loop eens binnen in het Tabakshuis.
Na afloop van het boeiende seminar was er onder het genot van een hapje en een drankje gelegenheid even na te praten met alle aanwezigen en kregen de bezoekers nog een gesigneerd boek van Erkel mee naar huis. Al met al een interessante middag met een boeiend thema.
Als je in de buurt van Nijkerk bent loop dan eens binnen in het Tabakshuis. Ook zonder Arjan Erkel een inspirerende omgeving waar je zeker ideëen opdoet.