Gispen en Mecanoo architecten werken samen aan de leeromgeving van de toekomst. De aftrap vond plaats in 2015, de eerste resultaten zijn nu een feit: op woensdag 13 januari is www.roomtolearn.nl gelanceerd, een platform voor inspiratie en kennisdeling. En van 13 tot en met 15 januari is op de Vakbeurs Facilitair een innovatief meubelconcept voor het onderwijs te zien: HUBB.
‘Room to learn’ is de naam die Gispen en Mecanoo hebben gegeven aan hun zoektocht naar de leeromgeving van de toekomst. Hoe ziet die ideale leeromgeving eruit – de omgeving waar docenten en studenten het maximale uit zichzelf en elkaar halen? Hun visie en gezamenlijke stappen delen Gispen en Mecanoo op Roomtolearn.nl. Een platform voor inspiratie én kennisdeling, want stakeholders binnen het onderwijs en andere geïnteresseerden kunnen hier direct hun eigen ervaringen en ideeën delen.
HUBB: het eerste tastbare resultaat
Naast de website heeft de zoektocht van Mecanoo-Gispen een eerste tastbaar resultaat opgeleverd: HUBB. Een nieuwe productlijn die zij samen ontwikkelden; een modulair systeem dat op elk type onderwijs is toe te spitsen. Met HUBB ontstaat een custom made leeromgeving die verschillende activiteiten faciliteert. Van lesgeven tot samenwerken, van studeren tot ontmoeten. Zowel in vormen, materialisatie als toepassingsmogelijkheden is HUBB uniek. De eerste sneak preview hebben studenten en facility managers uit het onderwijs gehad tijdens feedbacksessies.
Lancering en vervolgstappen
HUBB wordt gelanceerd op de Vakbeurs Facilitair in de Brabanthallen in Den Bosch (stand 1F.090). De productlijn is straks te zien in de nieuwe Gispen showroom, die dit voorjaar wordt geopend. Gispen en Mecanoo nodigen onderwijsinstellingen uit om pilots te draaien. Op Roomtolearn.nl zijn de laatste ontwikkelingen te volgen. Op basis van geposte wensen en ideeën wordt de leeromgeving van de toekomst ook op langere termijn doorontwikkeld.
Waarom een nieuwe leeromgeving?
Initiatiefnemer Maurits Van Berckel, Commercieel Directeur bij Gispen: ‘Het onderwijs werkt nog steeds vanuit een zeer traditionele setting: klaslokalen met 24 tot 30 leerlingen of studenten. Flexibeler en tijd- en plaatsonafhankelijk werken en leren is hier nog lang niet zo vanzelfsprekend als binnen kantoren.’ Mede-initiatiefnemer Paul Ketelaars, partner en architect bij Mecanoo: ‘De maatschappij vraagt nieuwe competenties van studenten. De techniek en toegang tot informatie is veranderd. De fysieke omgeving op onderwijsinstellingen is echter niet meeveranderd. Wij geloven dat het beter kan, inspirerender.’
Circulaire Economie
Een belangrijk uitgangspunt bij de productontwikkeling was duurzaamheid en circulariteit. HUBB is ontwikkeld vanuit de principes van de Circulaire Economie. Het aanbod van het onderwijs en daarmee de lesvormen zijn geen semester hetzelfde. HUBB speelt hierop in en is eenvoudig aan te passen of aan te vullen. Voor iedere situatie is er een passende oplossing die inspeelt op de onderwijsvorm. Een tijdloze oplossing dus, die jarenlang meekan.
De meubelserie bestaat bovendien uit een basis van hout uit Europese bossen die weer worden aangeplant. Aangevuld met recyclebaar PET-materiaal en staal. Alle onderdelen zijn volledig demonteerbaar en goed te hergebruiken.
Waarom deze samenwerking?
In projecten kwamen totaalinrichter Gispen en architectenbureau Mecanoo elkaar regelmatig tegen. Ze vullen elkaar goed aan: de één met een duidelijke visie op gebouwen en hun inrichting, de andere met veel expertise op het gebied van inrichten en meubilair. Beide hebben ruime ervaring in zowel kantooromgevingen als zorg en onderwijs.
Room to learn op Social Media
Twitter: @Room2learn.nl
Linkedingroep: https://www.linkedin.com/groups/8387586