Een groep van 21 mensen werkt onder aanvoering van de NEN momenteel aan een nieuwe praktijkrichtlijn voor de branche van kantoor- en onderwijsinrichters. Deze praktijkrichtlijn draagt de titel ‘NPR 8313 – Circulaire kantoor- en leeromgeving’ en wordt stap voor stap ontwikkeld.
De werkgroep zegt over de reden om een praktijkrichtlijn op te stellen ”De circulaire economie is volop in ontwikkeling. Binnen de productgroep ‘inrichting’ wordt steeds vaker gesproken over circulaire economie, zowel door opdrachtgevers als door producenten en leveranciers. Daarom is de behoefte ontstaan om een eenduidig begrippenkader op te stellen waarmee duidelijk is wat er met de verschillende termen wordt bedoeld. Met deze definitielijst, als onderdeel van de NPR-8313-reeks, is daar een stap in gezet”
Hoewel een praktijkrichtlijn geen NEN-Norm is, maar een informatieve richtlijn zonder dat daar een normatief karakter aan gegeven mag worden, blijft een dergelijke richtlijn van belang. Denk alleen maar aan de invloed van die andere richtlijn: NPR 1813 op de bureaustoelenmarkt in Nederland.
Drie delen gepland waarvan eerste deel open voor commentaar
De NPR 8313 zal uit drie delen gaan bestaan:
— Deel 1: Definities;
— Deel 2: Circulair Ontwerp (in ontwikkeling);
— Deel 3: Meetmethodes (in ontwikkeling);
Eind juli is het eerste deel in ontwerpfase gepubliceerd en opengesteld voor commentaar. Iedereen die geïnteresseerd is in de definities die in NPR 8313 aan bod komen, en daar wellicht een toevoeging of aanmerking op heeft, kan zich kosteloos inschrijven bij de NEN en online het document inzien en voorzien van commentaar tot 31 oktober van dit jaar.
Iets te beknopt en onduidelijk?
Het document bestaat uit 74 definities van begrippen die kort zijn uitgelegd. Nu ben ik geen expert. Wellicht ben ik dan niet de doelgroep. Of juist wel. Feit is dat ik het afgelopen jaar behoorlijk wat normen heb gelezen voor mijn andere hobby, de magazijninrichting. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de definities in NPR 8313 wat te beknopt en onduidelijk zijn. Natuurlijk roep ik ook maar vanaf de zijlijn en heb ik me niet inhoudelijk met de samenstelling bemoeid dus wellicht heb ik ergens iets gemist, maar ik zal een voorbeeld geven:
3.28 Herconditioneren
(Engels: recondition)
terugbrengen van een product naar een acceptabele staat door dit opnieuw op te bouwen of grote onderdelen die aan vervanging toe zijn te vervangen, zelfs als er nog geen storingen in die onderdelen zijn
Als ik een tender uitschrijf en vraag om 20% geherconditioneerde (is dat een woord) producten, hoe kan ik dan bepalen of een product volgens deze definitie geherconditioneerd is of niet? Wat is ‘een acceptabele staat’? Wanneer zijn onderdelen aan vervanging toe, en hoe bepaal ik dus of onderdelen vervangen hadden moeten worden of niet? Wat zijn ‘ grote onderdelen’ in een product? En wat doet het woord ‘storingen’ in een algemene omschrijving als deze? Welke storing kan mijn loungebank geven? Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe je deze definitie beter moet schrijven, maar de huidige schrijfwijze lijkt mij te vrijblijvend om mee uit de voeten te kunnen.
‘Deze bureaustoel is geherconditioneerd volgens NPR 8313‘ is wel weer een leuke marketingtool om een afgeragde bureaustoel circulair te kunnen aanbieden.
(Update : Na een halfuurtje nadenken heb ik hem toch zelf maar even geregistreerd. Interesse? mail me)
Nog een voorbeeld?
Zo zijn er nog wel meer teksten waar ik mijn twijfels over heb. Reden te meer voor jou, als belanghebbende in onze branche om de komende weken een account aan te maken en zelf te kijken hoe je kunt bijdragen aan de Circulaire van Dale. Aanmelden kan eenvoudig via deze pagina. Je krijgt meteen toegang tot de gehele tekst. Je hebt nog een week of 6.